Przepis na tą bardziej skomplikowaną wersję, czyli z ciastem już był. Dzisiaj prostsza wersja z odrobinę innym kremem. Ośmielam się nawet powiedzieć, że trochę lepszym.
Napoleonka bez pieczenia |
Krem
- 1250ml mleka
- 130g masła
- 150g cukru
- 4 jaja
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
- ekstrakt z wanilii
- paczka krakersów
Krem. Litr mleka zagotować z masłem i cukrem. Pozostałe składniki (bez krakersów :) ) wymieszać z resztą mleka. Wlać do gotującego się mleka. Zagotować mieszając, aż będzie bardzo gęsty. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć krakersy, jeden obok drugiego. Na wierzch wylać krem, ułożyć krakersy. Zostawić do przestygnięcia, a następnie do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz