sobota, 18 lutego 2017

Kokosowa śnieżynka

Idealne ciasto na niedzielę, warstwowe z krem, z odrobina kwaśnego elementu w postaci galaretki cytrynowej.

Kokosowa śnieżynka


Biszkopt
  • 6 jaj
  • 300g cukru
  • 350g mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
  • 3 szklanki mleka
  • 300g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 100g mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 250g masła
Masa śmietankowa
  • 330ml śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
Posypka kokosowa
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 100g kokosu
Biszkopt. Jaja ubić z cukrem. dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 min. Zostawić do przestygnięcia. Przekroić na trzy placki.

Masa budyniowa. 2 szklanki mleka zagotować W pozostałym rozmieszać mąki, budyń i żółtka. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając zagotować. Odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodawać przestudzony budyń. Wymieszać razem dokładnie.

Masa śmietankowa. Galaretkę rozpuścić w 350ml przegotowanej wody. Zostawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać, dodać kilka łyżek śmietany, wymieszać. Przelać do pozostałej śmietany, wymieszać razem, dodać pokrojoną w kostkę galaretkę. Przemieszać razem lekko.

Posypka kokosowa. Podane składniki przełożyć na patelnię, podgrzewać aż kokos się lekko zarumieni. Spód ciasta posmarować 2/3 kremu, przykryć drugim plackiem, wyłożyć masę śmietankową, przykryć trzecim plackiem. Wierzch posmarować pozostałym kremem, posypać posypką kokosową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz