Idealne ciasto na niedzielę, warstwowe z krem, z odrobina kwaśnego elementu w postaci galaretki cytrynowej.
Kokosowa śnieżynka |
Biszkopt
- 6 jaj
- 300g cukru
- 350g mąki
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
- 3 szklanki mleka
- 300g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 100g mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 250g masła
Masa śmietankowa
- 330ml śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 3łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
Posypka kokosowa
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 100g kokosu
Biszkopt. Jaja ubić z cukrem. dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 min. Zostawić do przestygnięcia. Przekroić na trzy placki.
Masa budyniowa. 2 szklanki mleka zagotować W pozostałym rozmieszać mąki, budyń i żółtka. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając zagotować. Odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodawać przestudzony budyń. Wymieszać razem dokładnie.
Masa śmietankowa. Galaretkę rozpuścić w 350ml przegotowanej wody. Zostawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać, dodać kilka łyżek śmietany, wymieszać. Przelać do pozostałej śmietany, wymieszać razem, dodać pokrojoną w kostkę galaretkę. Przemieszać razem lekko.
Posypka kokosowa. Podane składniki przełożyć na patelnię, podgrzewać aż kokos się lekko zarumieni. Spód ciasta posmarować 2/3 kremu, przykryć drugim plackiem, wyłożyć masę śmietankową, przykryć trzecim plackiem. Wierzch posmarować pozostałym kremem, posypać posypką kokosową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz