Bardzo czekoladowy sernik. W konsystencji bardziej przypomina mus, ale mały kawałeczek wystarczy, żeby poczuć się sytym.
Sernik czekoladowy z gruszkami |
Spód
- 100g herbatników maślanych
- 40g roztopionego masła
Masa serowa
- 750g twarogu sernikowego
- 250g serka mascarpone
- 200g cukru
- 4 jaja
- 200g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 budyń waniliowy
Dodatkowo
- kilka małych twardych gruszek
- 800ml przegotowanej wody
- laska cynamonu
- 5 goździków
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Polewa czekoladowa
- 50g gorzkiej czekolady
- 50g mlecznej czekolady
- 100g śmietany kremówki 30%
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
Spód. Ciasteczka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki. Wodę zagotować z przyprawami, do gotującej dodać obrane gruszki. Gotować ok 30min. Zostawić do ostygnięcia, odsączyć.
Masa serowa. Czekoladę roztopić. Do miski przełożyć serki i cukier, wymieszać. Dodać ciepła roztopioną czekoladę, następnie wbijać po jednym jajku cały czas mieszając na niezbyt dużych obrotach. Na koniec dodać przesiane kakao i budyń, wymieszać dokładnie i przelać na spód z ciasteczek. Odsączone gruszki ułożyć na serniku. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170*C przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130*C i piec jeszcze przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić do ostygnięcia. Przestygnięty wstawić do lodówki na parę godzin.
Polewa. Czekoladę poszatkować. Śmietankę zagotować z przyprawami, zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Polewę odstawić na około 15 minut do przestygnięcia. Inspiracja Mała Cukierenka.
Polewa. Czekoladę poszatkować. Śmietankę zagotować z przyprawami, zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Polewę odstawić na około 15 minut do przestygnięcia. Inspiracja Mała Cukierenka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz