środa, 1 lutego 2017

Rajska szarlotka

I znowu szarlotka, tym razem ciasto ucierane i beza cynamonowa. Bardzo smaczna.

Rajska szarlotka


Ciasto
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki
  • ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 250g masła 
Beza cynamonowa
  • 4 białka 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cynamonu
Dodatkowo 
  • 1 kg jabłek
Ciasto. Masło rozpuścić, przechłodzić. Białka ubić dodać cukier, żółtka, mąkę proszek i wanilię.   Dodać przestudzone roztopione masło i na koniec ubite białka. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Jabłka obrać, pokroić na ósemki i poukładać blisko siebie na cieście.

Beza cynamonowa. Białka ubić, dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Rozłożyć na jabłkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 170* C ok 1 1/2h.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz