Torcik brzoskwiniowy |
Ciasto
- 2 jaja
- 70g cukru
- 50g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
Warstwa maślankowa
- 1l maślanki
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Dodatkowo
- brzoskwinie w syropie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Ciasto. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, przesiane mąki. Lekko przemieszać. Przelać do blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15min. Zostawić do przestygnięcia.
Warstwa maślankowa. Galaretki rozpuścić w pół litra przegotowanej wody. Lekko tężejącą wymieszać z maślanką. Przelać na biszkopt. Odstawić, aby stężało. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie. Galaretkę wykonać wg przepisu na opakowaniu. Tężejącą przelać na brzoskwinie. Wstawić do lodówki, aby mocno stężało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz