Powoli wiosna się zbliża, więc i na blogu wiosenne inspiracje. Babeczki maja bardzo oryginalny smak.
Babeczki bazyliowe |
Składniki
- 120ml mleka
- 100g masła
- 70g białej czekolady
- 120g mąki pszennej
- 90g cukru
- 1 jajo
- 1 doniczka bazylii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
Polewa
- 60g białej czekolady
- 2 łyżki jogurtu
Mleko, masło, czekoladę przełożyć do rondelka. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Całość przelać do blendera. Dodać listki bazylii i zmiksować wszystko, dodać jajo. Krótko zmieszać. Do miski przełożyć pozostałe suche składniki, wlać zawartość blendera i wymieszać ciasto. Przelać do papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 160^C ok 25 min do suchego patyczka. Jogurt i czekoladę przełożyć do rondelka, podgrzać mieszając, aż składniki połączą się. Polać polewa schłodzone babeczki. Udekorować listkami bazylii. Inspiracja Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz