poniedziałek, 27 lutego 2017

Babeczki bazyliowe

Powoli wiosna się zbliża, więc i na blogu wiosenne inspiracje. Babeczki maja bardzo oryginalny smak.

Babeczki bazyliowe



Składniki
  • 120ml mleka
  • 100g masła
  • 70g białej czekolady
  • 120g mąki pszennej
  • 90g cukru
  • 1 jajo
  • 1 doniczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
Polewa
  • 60g białej czekolady
  • 2 łyżki jogurtu
Mleko, masło, czekoladę przełożyć do rondelka. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Całość przelać do blendera. Dodać listki bazylii i zmiksować wszystko,  dodać jajo. Krótko zmieszać. Do miski przełożyć pozostałe suche składniki, wlać zawartość blendera i wymieszać ciasto. Przelać do papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 160^C ok 25 min do suchego patyczka. Jogurt i czekoladę przełożyć do rondelka, podgrzać mieszając, aż składniki połączą się. Polać polewa schłodzone babeczki. Udekorować listkami bazylii.  Inspiracja Kwestia Smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz