Rolada jabłkowa |
Ciasto
- 4 jaja
- 100g cukru
- 115g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- 500g musu jabłkowego
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Ciasto. Białka ubić, dodać cukier po łyżce cały czas mieszając. Dodać żółtka. Na koniec dodać po łyżce przesiane mąki i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać. Rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 12 min. Po upieczeniu przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę.
Nadzienie. Mus jabłkowy podgrzać w rondelku, do ciepłego dodać cynamon i galaretkę. Wymieszać, rozprowadzić na roladę. Zwinąć, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Inspiracja Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz