sobota, 4 lutego 2017

Muffiny cytrynowe

Babeczki cytrynowe już u nas gościły, ale te są o wiele bardziej smaczne, nie są takie  ciężkie i zbite. W smaku obłędne.

Muffiny cytrynowe



Składniki
  • 2 jaja
  • 125g masła
  • 250 ml jogurtu
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 150 g cukru
  • 300g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
Polewa cytrynowa
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
Masło rozpuścić, ochłodzić. Do miski dodać przechłodzone masło, jaja oraz jogurt. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki, krótko wymieszać, do połączenia składników. Rozlać ciasto do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 22 min. Przestudzić. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, polać muffinki. Inspiracja Kwestia Smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz