Szukając przepis na to ciasto, spodziewałam się znaleźć zupełnie inny przepis. Jak się okazuje istnieje wiele przepisów pod tą nazwą. Ja na początek zrobiłam oszukańca murzynka z kremem kakaowym i rodzynkami.
Oszukaniec |
Ciasto kakaowe
- 100g masła
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 2 łyżki kakao
- 1 jajo
Krem
- 500ml mleka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 200g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- garść rodzynek
Ciasto. Mleko, masło, cukier przełożyć do rondelka, podgrzewać, aż wszystko się rozpuści. Zostawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać do miski dodać kakao, proszek, jajo i dżem. Stopniowo wlewać przestudzone mleko, cały czas mieszając aż się wszystko dobrze wymieszać. Przelać do blaszki. Piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Krem. Mleko zagotować, odlać szklankę i rozmieszać w nim mąki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż się zagotuje. Zostawić do przestygnięcia. Masło utrzeć, dodawać przestudzony budyń. Wymieszać razem. Krem podzielić na dwa. do jednej części dodać kakao, do drugiej rodzynki. Wymieszać.
Upieczone, przechłodzone ciasto rozciąć na trzy placki. Spód zostawić w blaszce, rozsmarować krem z rodzynkami, przykryć drugim plackiem, rozsmarować krem kakaowy, przykryć ostatnim plackiem. Wierzch Polać polewą czekoladową. Inspiracja Przyślij Przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz