Izaura |
Ciasto czekoladowe
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 250g masła
- ekstrakt waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 250g masła
- 1 szklanka cukru
- 8 jaj
- 1 budyń waniliowy
- 1kg twarogu
- bakalie
Ciasto czekoladowe. Margarynę, cukier, kakao, wodę i ekstrakt zagotować mieszając ok 5min. Odstawić do przestygnięcia. Odlać pół szklanki na polewę. Do reszty dodać żółtka i mąkę, wymieszać. Białka ubić. Dodać do masy czekoladowej. Wymieszać razem, przelać na blaszkę wyłożoną papierem.
Masa serowa. Jeśli używamy twarogu należy go zmielić. Masło utrzeć z cukrem, Dodać żółtka i budyń. Dodawać po łyżce sera, cały czas mieszając na koniec dodać pianę ubitą z białek i bakalie. Wymieszać wylać na ciasto czekoladowe. Piec ok 1h w piekarniku nagrzanym do 180*C. Chłodne ciasto polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz