Po chruście, który piekłam na Tłusty Czwartek zostało mi trochę białek. Myślałam o kokosankach, ale ostatecznie upiekłam kokoski ;). Niby jak kokosanki, ale jednak bardziej beziki kokosowe. Kruche i chrupiące.
Kokosi |
Składniki
- 3 białka
- 250g cukru
- 150g kokosu
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru pudru cały czas mieszając. Następnie, misę z białkami położyć nad rondelek z gorącą wodą, Woda może się lekko gotować. Białka ubijać dalej ok 10 min, aż masa odrobinę zesztywnieje. Następnie dodać kokos i wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasteczek na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarnik nagrzanym do 150*C ok 40 min. Po upieczeniu można zostawić w piekarniku z uchylonym drzwiczkami, aby się jeszcze podsuszyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz