Zdrowa przekąska, bądź drugie śniadanie. Dobrze je mieć pod ręką, oczywiście te samodzielne zrobione, nie ulepki sklepowe. :)
Batoniki owsiane
|
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 100 g orzechów laskowych
- 3 łyżki kokosu
- 1/3 szklanki słonecznika
- 60g żurawiny
- 70g rodzynek
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 150g miodu
- 120g masła orzechowego
Płatki owsiane i pokrojone orzechy rozsypać na blaszce i podprażyć w piekarniku ok 9 min 170*C. Minutę przed końcem dodać kokos, i podpiec razem. Miód i masło wymieszać, dodać bakalie i podpieczone płatki, wszystko razem wymieszać. Zmieszaną masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i dokładnie rozprowadzamy, dociskając, aby masa była zwarta. Piec w piekarniku nagrzanym do 1150*C ok 25 min. Wyjąć przyłożyć masę drugą blaszką, obciążyć np. mąką i zostawić do przestygnięcia. Kroić schłodzone, inaczej będzie się kruszyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz