piątek, 3 lutego 2017

Batoniki owsiane z bakaliami

Zdrowa przekąska, bądź drugie śniadanie. Dobrze je mieć pod ręką, oczywiście te samodzielne zrobione, nie ulepki sklepowe. :)

Batoniki owsiane

Składniki
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki kokosu
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • 60g żurawiny
  • 70g rodzynek
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 150g miodu
  • 120g masła orzechowego

Płatki owsiane i pokrojone orzechy rozsypać na blaszce i podprażyć w piekarniku ok 9 min 170*C. Minutę przed końcem dodać kokos, i podpiec razem. Miód i masło wymieszać, dodać bakalie i podpieczone płatki, wszystko razem wymieszać. Zmieszaną masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i dokładnie rozprowadzamy, dociskając, aby masa była zwarta. Piec w piekarniku nagrzanym do 1150*C ok 25 min. Wyjąć przyłożyć masę drugą blaszką, obciążyć np. mąką i zostawić do przestygnięcia. Kroić schłodzone, inaczej będzie się kruszyć.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz