niedziela, 12 lutego 2017

Bakaliowy II

Ciasto zmienia się w smaku, w zależności od bakalii jakie zastosujemy. Bardzo smaczne.

Bakaliowy



Ciasto kruche
  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajo
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ucierane
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jaj
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 kisiel czerwony
Dodatkowo
  • powidła śliwkowe
  • bakalie
  • polewa czekoladowa
Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wyłożyć w blaszce. Posmarować powidłami śliwkowymi, ułożyć bakalie.

Ciasto ucierane. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę, proszek, kisiel i mąkę. Wymieszać. Na koniec dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać. Wylać na bakalie. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 50 min. Przestudzić. Wylać polewę czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz