Tarta z bananami i czekoladą |
Spód
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 220g masła
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie
- 5 bananów
- 300g czekolady gorzkiej
- 180ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki wody
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyłożyć formę na tartę. Schłodzić w lodówce przez ok 1h.
Nadzienie. Czekoladę rozpuścić w wodzie. Podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści. Śmietankę i mieszać do połączenia.
Na schłodzonej tarcie poukładać pokrojone w plasterki banany, zalać czekoladową masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 20 minut. Zostawić do przestygnięcia. Inspiracja Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz