Ciasto cappuccino z polewą z białej czekolady |
Ciasto
- 225g masła
- 225g mąki
- 180g cukru
- 4 jaja
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki kawy cappuccino rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
- 3 łyżki mleka
- 55g masła
- 100g białej czekolady
- 140g cukru pudru
Ciasto. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku. Dodać lekko przestudzona kawę, zmiksować. Dodać suche przesiane składniki, wymieszać do połączenia składników. Piec ok1h w piekarniku nagrzanym do 180*C. Zostawić do przestudzenia.
Polewa czekoladowa. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do garnuszka razem z masłem i mlekiem. Roztopić na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodać przesiany cukier i wymieszać dokładnie. Polewą polać ciasto. Inspiracja Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz