Taki prosty w wykonaniu, a jaki pyszny. Kruszonkę polecam od razu zrobić w podwójnej porcji, bo będzie dobra nawet do posypania jogurtu, a spokojnie można ją przechowywać w zamkniętym pojemniczku.
Truskawki z kremem i kruszonką |
Mus truskawkowy
- 500g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Krem
- 250g serka mascarpone
- 100g jogurtu
- 1 łyżka cukru
- ekstrakt waniliowy
Kruszonka
- 25g masła
- 25g cukru
- 25g płatków owsianych
- 15g mąki
- 10g orzechów włoskich
Mus truskawkowy. Truskawki przełożyć do rondelka, dodać cukier i ok 10 min poddusić. Zblendować. Mąkę rozmieszać w 1/4 szklanki wody i wlać do truskawek, mieszać aż się zagotują. Dodać sok z cytryny i przemieszać. Rozłożyć do pucharków.
Krem. Składniki przełożyć do miseczki i wymieszać. Przełożyć na zimn mus truskawkowy.
Kruszonka. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, zagnieść, rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15 min, aż kruszonka się zarumieni. Zostawić do przestygnięcia. Jeśli się bardzo poskleja, można rozkruszyć w rękach. Chłodną posypać deser tuż przed podaniem, aby nie nasiąknęła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz