Ciasto czeskie, miodownik, miodownik z masą grysikową, różne nazwy ale ciągle chodzi o ten sam, pyszny mięciutki miodownik z krem. Najlepszy na dzień lub dwa po przygotowaniu.
Czeski placek |
Ciasto
- 3 szklanki maki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka sody
Krem
- 900ml mleka
- 10 łyżek kaszy manny
- 200g masła
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo
- słoik powideł śliwkowych
- pokrojone orzechy
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Rozwałkować cienkie placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 10 min na złoty kolor.
Krem. Mleko z cukrem i kaszą zagotować cały czas mieszając. Przestudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce kaszy.
Mmmm pycha! Przepis pożyczam i czekam na kolejny weekend z tak pysznym ciachem :))
OdpowiedzUsuńBędzie smakować :)
Usuńjaka duza była foremka na te proporcje? :)
OdpowiedzUsuń20/35
Usuń