niedziela, 22 stycznia 2017

Czeski placek

Ciasto czeskie, miodownik, miodownik z masą grysikową, różne nazwy ale ciągle chodzi o ten sam, pyszny mięciutki miodownik z krem. Najlepszy na dzień lub dwa po przygotowaniu.

Czeski placek


Ciasto
  • 3 szklanki maki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka sody
Krem
  • 900ml mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo
  • słoik powideł śliwkowych
  • pokrojone orzechy
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Rozwałkować cienkie placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 10 min na złoty kolor.

Krem. Mleko z cukrem i kaszą zagotować cały czas mieszając. Przestudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce kaszy.
Na pierwszy blat rozsmarowujemy 1/3 powideł, następnie 1/3 kremu. Przykładamy blatem i powtarzamy czynności z kolejny blat. Na sam wierzch posypujemy drobno zmielone orzechy.



4 komentarze: