czwartek, 23 lutego 2017

Chrust - faworki

Tłusty czwartek, więc odpowiedni przepis na dzisiaj to tylko pączki albo faworki. Mi się pączków piec nie chciało, więc są faworki.

Chrust - faworki


Składniki
  • 200g mąki
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo
  • ok 500g smalcu
  • cukier puder do posypania
Wszystkie składniki ciast na faworki przełożyć na stolnice i zagnieść ciasto. Trzeba je dobrze napowietrzyć. Ciasto odstawić na chwilę, aby odpoczęło, następnie rozwałkować cienko, wycinać paseczki ok 10/2cm, naciąć je w środku i jeden z końców przewlec przez środek. Smalec roztopić. Smażyć faworki na złoty kolor z obu stron. Ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz