Tłusty czwartek, więc odpowiedni przepis na dzisiaj to tylko pączki albo faworki. Mi się pączków piec nie chciało, więc są faworki.
Chrust - faworki |
Składniki
- 200g mąki
- 3 żółtka
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- ok 500g smalcu
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki ciast na faworki przełożyć na stolnice i zagnieść ciasto. Trzeba je dobrze napowietrzyć. Ciasto odstawić na chwilę, aby odpoczęło, następnie rozwałkować cienko, wycinać paseczki ok 10/2cm, naciąć je w środku i jeden z końców przewlec przez środek. Smalec roztopić. Smażyć faworki na złoty kolor z obu stron. Ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz