czwartek, 16 lutego 2017

Przekładaniec z masą brzoskwiniową

Prawie jak torcik, ciasto orzechowe i kokosowe, a do tego pyszny krem brzoskwiniowy. Uwielbiam to ciasto. Ciasto wychodzi spore, więc polecam robić je na większej blaszce.

Przekładaniec z masą brzoskwiniową


Ciasto orzechowe
  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek orzechów
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150g kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem brzoskwiniowy
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 250g masła
  • 6 żółtek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
Ciasto orzechowe. Składniki podzielić na dwa i upiec dwa placki. Białka ubić. Dodać cukier, wymieszać. Dodać żółtka, następnie orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 35min.

Ciasto kokosowe. Białka ubić dodać cukier i wymieszać, dodać kokos. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 35 min.

Krem brzoskwiniowy. Odlać sok i ugotować budyń z mąki i żółtek. Zostwić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce przestudzony budyń i ucierać. Dodać pokrojone brzoskwinie i lekko wymieszać.
Na placek ciasta orzechowego położyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym. Rozsmarować drugą część kremu. Przykryć drugim plackiem orzechowym. Wierzch polać polewą czekoladową, można posypać kokosem lub pokrojonym orzechami.



2 komentarze: