Prawie jak torcik, ciasto orzechowe i kokosowe, a do tego pyszny krem brzoskwiniowy. Uwielbiam to ciasto. Ciasto wychodzi spore, więc polecam robić je na większej blaszce.
Przekładaniec z masą brzoskwiniową |
Ciasto orzechowe
- 8 jaj
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek orzechów
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 150g kokosu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem brzoskwiniowy
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 250g masła
- 6 żółtek
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
Ciasto orzechowe. Składniki podzielić na dwa i upiec dwa placki. Białka ubić. Dodać cukier, wymieszać. Dodać żółtka, następnie orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 35min.
Ciasto kokosowe. Białka ubić dodać cukier i wymieszać, dodać kokos. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 35 min.
Krem brzoskwiniowy. Odlać sok i ugotować budyń z mąki i żółtek. Zostwić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce przestudzony budyń i ucierać. Dodać pokrojone brzoskwinie i lekko wymieszać.
Ciasto rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńTak, potwierdzam, jedno z moich ulubionych.
Usuń