Kolejny ciekawy miodownik, z masą budyniową i jabłkowo-galaretową. Placki miodowe są mięciutkie, nie twardnieją.
Brazylianka |
Ciasto
- 500g mąki
- 2 jaja
- 100g masła
- 4 łyżki miodu
- 300g cukru pudru
- 2 łyżeczki sody
Krem budyniowy
- 1 szklanka mleka
- 100g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150g masła
- 1 cukier waniliowy
Masa jabłkowa
- 1kg jabłek
- 1 galaretka agrestowa
Ciasto. Składniki przełożyć na deskę i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części i upiec placki, każdy osobno. Piec na złoty kolor ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Zostawić do przestygnięcia.
Krem budyniowy. Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodawać po łyżce przestudzony budyń i dobrze wymieszać.
Masa jabłkowa. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Podsmażyć, dodać galaretkę i wymieszać, żeby się rozpuściła.
Przełożenie. Na blat ciasta ułożyć przestygniętą masę jabłkową, przyłożyć plackiem drugim, rozsmarować krem, ułożyć trzeci placek. Wierzch polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz