czwartek, 9 lutego 2017

Napoleonka

Popularne ciasto występuję wersji bez pieczenia i z pieczonym spodem. Ja ty razem zrobiłam wersję bardziej pracochłonną. Słone płaty ciasta i budyń. Pyszne.


Napoleonka



Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 250g masła
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
Krem
  • 1l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 jaja
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schodzić w lodówce min 1h. Następnie rozwałkować na cienkie placki i piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 25 min aż placki się odrobinę zarumienią. Odstawić do ostygnięcia.

Krem. Mleko wlać do rondelka, wsypać pozostałe składniki. Dokładnie wszystko wymieszać, aby nie było grudek. Zagotować cały czas mieszając. Ciepły krem przełożyć na jeden placek, przykryć drugim plackiem. Całość posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz