Słodkie ciasto z wyraźnym smakiem chałwy. Słodkość przełamują wiśnie. Dlatego lepiej, jeśli konfitura nie jest za słodka, albo użyjcie wiśni z kompotu. Kompot można zużyć na nasączenie ciasta.
Chałwowiec z wiśniami |
Biszkopt kakaowy
- 5 jaj
- 300g cukru
- 250 g mąki
- 50g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa chałwowa
- 600ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 300g chałwy
Dodatkowo
- konfitura wiśniowa
- polewa czekoladowa
Biszkopt kakaowy. Jaja ubić z cukrem, aż podwoją objętość. Dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25min. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty, spodni nasączyć sokiem z konfitury.
Masa chałwowa. Z mleka i budyni ugotować budyń. Zostawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Na koniec dodać pokruszoną chałwę. Wymieszać wszystko dokładnie. 1/3 kremu rozłożyć na spód ciasta, ułożyć wiśnie, przykryć kolejną partią kremu. Przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować trzecią część kremu. Wierzch polać polewą czekoladową. Inspiracja Arabeska Waniliowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz