Wydaje się skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Jest za to bardzo orzeźwiające. Budyń ma mocny cytrynowy smak, który przełamuje słodka kremowa śmietana.
Cytrynowiec |
Ciasto
- 200g masła
- 170g cukru pudru
- 4 jaja
- ekstrakt waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem cytrynowy
- 300ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- sok z 4 cytryny
- 50g cukru
- 125g masła
- 50ml wody
Warstwa śmietankowa
- 500ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmetan-fixy
Lukier cytrynowy
- sok z 1 cytryny
- 2 szklanka cukru pudru
Dodatkowo
- Paczka herbatników
- sok z 1 cytryny rozpuszczony w 1/3 szklanki wody
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2. Uformować kuliki i schłodzić w lodówce ok 1h. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 min do suchego patyczka. Ochłodzić. Sok z 1 cytryny połączyć z wodą. Nasączyć ochłodzony placek.
Budyń. Mleko zagotować z cukrem. W kubeczku wymieszać wodę, sok z cytryny i budyń. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Następnie dodać masło i mieszać aż masło się rozpuści i połączy z budyniem. Ciepły krem przelać na placek. Zostawić do stężenia.
Warstwa śmietankowa. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Przełożyć na budyń cytrynowy. Na wierzchu poukładać herbatniki.
Lukier cytrynowy. Sok wymieszać z cukrem pudrem, można lekko podgrzać. Rozlać na herbatnikach. Inspiracja Kwestia Smaku.
Warstwa śmietankowa. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Przełożyć na budyń cytrynowy. Na wierzchu poukładać herbatniki.
Lukier cytrynowy. Sok wymieszać z cukrem pudrem, można lekko podgrzać. Rozlać na herbatnikach. Inspiracja Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz