niedziela, 8 stycznia 2017

W-Z

Szybkie, bardzo popularne smaczne ciacho. Za każdym trochę ma inny smak bo zawsze dodam coś innego, ostatnio został mi syrop, w którym gotowały się gruszki do tarty. Idealnie nadał się do nasączenia biszkoptu.
W-Z



Ciasto
  • 4 jaja
  • 240 g cukru
  • 200 g mąki
  • 40g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
  • Dżem wiśniowy lub inny nie za słodki
  • owoce z nalewki (ja najczęściej dodaje wiśnie lub aronie)
  • polewa czekoladowa

Ciasto. Jaja ubić z cukrem, aż się rozpuści, stopniowo dodawać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać, przelać na blaszkę wyłożoną papierem. Pie w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25min lub do suchego patyczka. Zostawić do przestygnięcia.

Krem. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem.

Ciasto przekroić na dwa blaty. Spód można nasączyć herbatą z alkoholem i posmarować dżemem, rozłożyć owce z nalewki. Rozsmarować śmietanę. Przykryć drugim blatem. Wierzch posmarować polewą czekoladową.
W-Z

Ciasto W-Z

3 komentarze:

  1. Wygląda smacznie☺ a jaki wymiar blaszki..No i czy biszkop NIE będzie twardy po upieczeniu😏😏

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary blachy ok 20x20.ciasto jest mięciutkie.

      Usuń
  2. Wygląda smacznie☺ a jaki wymiar blaszki..No i czy biszkop NIE będzie twardy po upieczeniu😏😏

    OdpowiedzUsuń