Cytrynowe babeczki |
Składniki:
- składniki na 12 sztuk:
- 1 cytryna
- 2 czubate szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka kefiru
- papierowe foremki do muffinek
- gotowy lukier
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowe
Cytrynę dobrze umyć i sparzyć. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, W drugiej misce ubić jajko z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem cytrynowym. Do utartego jajka dodać olej i kefir, dosypać mąkę i wymieszać. Dołożyć otartą skórkę i sok z cytryny, ponownie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić je ciastem. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni. Po wystudzeniu ozdobić lukrem i kandyzowaną skórką.
Cytrynowe muffiny |
/Babeczki cytrynowe przepis |
Moja opinia, smaczne, ale wcale nie wyszły lekkie, tylko bardzo zbite i ciężkie. Macie jakieś pomysły, dlaczego?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz