poniedziałek, 14 marca 2016

Babeczki cytrynowe



Cytrynowe babeczki

Składniki:
  • składniki na 12 sztuk:
  • 1 cytryna
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka kefiru
  • papierowe foremki do muffinek
  • gotowy lukier
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowe
Cytrynę dobrze umyć i sparzyć. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, W drugiej misce ubić jajko z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem cytrynowym. Do utartego jajka dodać olej i kefir, dosypać mąkę i wymieszać. Dołożyć otartą skórkę i sok z cytryny, ponownie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić je ciastem. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni. Po wystudzeniu ozdobić lukrem i kandyzowaną skórką.

Cytrynowe muffiny

/Babeczki cytrynowe przepis


Moja opinia, smaczne, ale wcale nie wyszły lekkie, tylko bardzo zbite i ciężkie. Macie jakieś pomysły, dlaczego?




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz