Sezon na rabarbar w pełni. Dzisiaj kolejne pyszne ciacho z tym warzywem :)
Porcji 24; 1 porcja ok 200kcal
Ciasto kruche
- 200g mąki
- 50g mąki ziemniaczanej
- 200g masła
- 50g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Rabarbar
- 600g rabarbaru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 słoik dżemu malinowego (280g)
- 3 łyżki płatków migdałowych
Beza
- 4 białka
- 200g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto kruche. Mąki przesiać do miski, dodać drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zagnieść, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170*C. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.
Rabarbar. Rabarbar opłukać, osuszyć i odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać. Następnie wymieszać z połową dżemu malinowego.
Beza. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez pół minuty. Podpieczony spód posmarować resztą dżemu, wyłożyć rabarbar, na wierzch położyć bezę, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170*C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć termoobieg przez dodatkowe 15 minut. Inspiracja Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz