poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Tort cappuccino

Ciasto kawowe, nasączone kawą, niby dzieci nie lubią takich smaków, a u mnie zniknęło w mig. Ponieważ do ciasta było chętnych sporo dzieciaków nasączyłam tylko kawą, bez alkoholu.

Torcik cappuccino




Ciasto
  • 4 jaja
  • 4 łyżki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kawy cappuccino
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 1 śnieżka ( utwardzacz do śmietany - niekoniecznie)
  • 2 łyżki kawy cappuccino
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
  • filiżanka kawy cappuccino z dodatkiem alkoholu (wg uznania)
  • czekolada
Ciasto: Białka ubić z cukrem, dodawać żółtka wymieszane z wodą. Dodać po kolei mąkę pszenną, ziemniaczaną, kawę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do 2 takich samych tortownic. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 30 min. Po upieczeniu przekroić oba placki, aby powstały 4 krążki.
Krem:  Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śnieżką, dodać sypką kawę (ja nie dodawałam) i rozmieszaną przechłodzoną galaretkę.
Wykonanie: Pierwszy krążek nasączyć kawą, przełożyć 1/3 kremu, położyć kolejny krążek i tak dalej, aż powstanie torcik, całość polać roztopioną czekoladą.



1 komentarz:

  1. wygląda bardzo apetycznie. na pewno nie poprzestałabym na jednym kawałku ;)

    OdpowiedzUsuń