Torcik cappuccino |
Ciasto
- 4 jaja
- 4 łyżki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki kawy cappuccino
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 1/2 l śmietany 30%
- 1 śnieżka ( utwardzacz do śmietany - niekoniecznie)
- 2 łyżki kawy cappuccino
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- filiżanka kawy cappuccino z dodatkiem alkoholu (wg uznania)
- czekolada
Ciasto: Białka ubić z cukrem, dodawać żółtka wymieszane z wodą. Dodać po kolei mąkę pszenną, ziemniaczaną, kawę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do 2 takich samych tortownic. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 30 min. Po upieczeniu przekroić oba placki, aby powstały 4 krążki.
Krem: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śnieżką, dodać sypką kawę (ja nie dodawałam) i rozmieszaną przechłodzoną galaretkę.
Wykonanie: Pierwszy krążek nasączyć kawą, przełożyć 1/3 kremu, położyć kolejny krążek i tak dalej, aż powstanie torcik, całość polać roztopioną czekoladą.
wygląda bardzo apetycznie. na pewno nie poprzestałabym na jednym kawałku ;)
OdpowiedzUsuń