Bardzo efektowny przekładaniec, pyszny budyń na bazie żółtek, całość rewelacja. Jak to przekładańce, jest z nimi roboty, ale warte efektu końcowego.
Kilimandżaro |
Ciasto
- 6 jajek
- 180g cukru
- 120g mąki pszennej
- 120g mąki ziemniaczanej
- 30g kakao
- 1 łyżka jogurtu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
- 1,5kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 galaretki cytrynowe
Krem budyniowy
- 500ml mleka
- 100g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250g masła
Polewa czekoladowa
Ciasto. Rozbić jajka i oddzielić. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno: żółtka, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do dwóch jednakowych blaszek do pieczenia wyłożonych papierem. Piec w nagrzanego do 180C piekarnika przez 20 minut. Wystudzić.
Masa Jabłkowa. Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać masło i smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze około 2 minut, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia.
Krem budyniowy. Utrzeć żółtka z cukrem. Wsypać oba rodzaje mąki, wlać mleko i dokładnie wymieszać. Postawić rondel na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia.
Utrzeć miękkie masło na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny budyń.
Składanie. Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt pozostawiony w blaszce. Wyrównać powierzchnię i wstawiłam na godzinę do lodówki aby masa dobrze zastygła. Na stężałej masie jabłkowej rozłożyć równomiernie krem budyniowy. Przykryć drugim biszkoptem. Polać przestudzoną polewą czekoladową. Ponownie wstawiłam do lodówki.
Ciasto Kilimandżaro |
Ciasto Kilimandżaro przepis |
Wszystko Oki ale chyba niedokładnie na masę jabłkowa nałożyć krem jabłkowy? powinno być krem budyniowy
OdpowiedzUsuńJak dobrze mieć takich uważnych obserwatorów, już poprawione
OdpowiedzUsuńJak robisz polewę czekoladową?
OdpowiedzUsuń