środa, 3 sierpnia 2016

Ciasto kruche z migdałami i śliwkami

Pewno każdy z Was zjadł kiedyś kawałek placka ze śliwkami. Czy ten miałby być inny?... lepszy? Jest inny, czy lepszy, sami oceńcie. Ciasto kruche z dodatkiem zmielonych migdałów i cynamonu rewelacja i świeże śliwki... jak u babci.


Ciasto krucho-migdałowe ze śliwkami


Ciasto kruche
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 240 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
Ponadto
  • 1 - 1,2 kg śliwek, odpestkowanych i przekrojonych
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia po upieczeniu
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zagnieść, do momentu kiedy ciasto uformuje zgrabną kulę.  Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na dwie części. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wiekszą część ciasta rozwałkować na wymiar blachy i dokładnie wylepić ciastem spód. Tak przygotowany spód oprószyć zmielonymi migdałami (3 łyżki). Wyłożyć śliwki układając je rozcięciami ku górze. Posypać cukrem i oprószyć cynamonem. Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałą część kruchego ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut lub do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto ze śliwkami

Ciasto kruche z migdałami i śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz