Ciasto krucho-migdałowe ze śliwkami |
Ciasto kruche
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki zmielonych migdałów
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 g masła
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 - 1,2 kg śliwek, odpestkowanych i przekrojonych
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do oprószenia po upieczeniu
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zagnieść, do momentu kiedy ciasto uformuje zgrabną kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na dwie części. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wiekszą część ciasta rozwałkować na wymiar blachy i dokładnie wylepić ciastem spód. Tak przygotowany spód oprószyć zmielonymi migdałami (3 łyżki). Wyłożyć śliwki układając je rozcięciami ku górze. Posypać cukrem i oprószyć cynamonem. Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałą część kruchego ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut lub do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto ze śliwkami |
Ciasto kruche z migdałami i śliwkami |
Ciasto kruche ze śliwkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz