Tarta ze szpinakiem i łososiem |
Spód
- 250g mąki
- 150g masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
Farsz
Sos beszamelowy
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
- 1 jajko
Piekarnik nagrzać do 180*C. Z podanych składników na spód wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce i wyłożyć w posmarowanej formie. Podpiec ok 20min.
Świeży szpinak opłukać pod bieżącą wodą, włożyć na dużą patelnię i podgrzewać na większym ogniu mieszając, aż zwiędnie, zdjąć z patelni i ostudzić. Szpinak odcisnąć dokładnie z wody i grubo posiekać. Filety z łososia opłukać, odciąć skórę i pesetą wyjąć ości. Oprószyć solą i posmarować oliwą z oliwek, zgrillować,
Sos beszamelowy. Na małym ogniu w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając smażyć przez około 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i stopniowo wlewać mleko, dokładnie mieszając. Postawić z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Gotować jeszcze przez kolejne 2 - 3 minuty, aż sos będzie gładki. Dodać śmietankę kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Po ostudzeniu wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
Na upieczony i ostudzony spód wyłożyć mięso łososia na przemian ze szpinakiem oraz sosem. Posypać tartym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni a sos nieco stężeje.
Tarta ze szpinakiem i łososiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz