środa, 31 sierpnia 2016

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Jak obiecałam, jest kolejna tarta z łososiem. Od poprzedniej znacznie rożni się składnikami i sosem, więc trudno powiedzieć, która lepsza, są po prostu inne i warto zrobić obie i samemu się przekonać która lepsza. Mi smakują obie.

Tarta ze szpinakiem i łososiem




Spód
  •  250g mąki
  • 150g masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli

Farsz






  • 400 g szpinaku
  • 400 g filetów z łososia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego Parmezanu
  • sól morska i grubo mielony czarny pieprz


  • Sos beszamelowy
    • 50 g masła
    • 50 g mąki
    • 500 ml mleka
    • 1/3 szklanki  śmietanki kremowej 30%
    • 1 jajko

    Piekarnik nagrzać do 180*C. Z podanych składników na spód wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce i wyłożyć w posmarowanej formie. Podpiec ok 20min.
    Świeży szpinak opłukać pod bieżącą wodą, włożyć na dużą patelnię i podgrzewać na większym ogniu mieszając, aż zwiędnie, zdjąć z patelni i ostudzić.  Szpinak odcisnąć dokładnie z wody i grubo posiekać. Filety z łososia opłukać, odciąć skórę i pesetą wyjąć ości. Oprószyć solą i posmarować oliwą z oliwek, zgrillować,
    Sos beszamelowy. Na małym ogniu  w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając smażyć przez około 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i stopniowo wlewać mleko, dokładnie mieszając. Postawić z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Gotować jeszcze przez kolejne 2 - 3 minuty, aż sos będzie gładki. Dodać śmietankę kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Po ostudzeniu wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
    Na upieczony i ostudzony spód wyłożyć mięso łososia na przemian ze szpinakiem oraz sosem. Posypać tartym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec przez 30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni a sos nieco stężeje.

    Tarta ze szpinakiem i łososiem


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz