Rolada czekoladowo-orzechowa z kremem kawowym |
Ciasto
- 4 jaja
- 80 g cukru pudru
- 30 g gorzkiej czekolady
- 30 g orzechów
- 70 g mąki
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Ciasto. Orzechy drobno pokroić lub zmielić, czekoladę drobno pokroić. Białka ubić n pianę dodać cukier, dalej ubijając dodawać żółtka. Następnie dodać mąkę orzechy i czekoladę. Delikatnie wymieszać i wylać na szeroką blachę wyłożoną papierem. Piec ok 20 min w temperaturze 180*C. Gorący placek położyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, ściągnąć papier i zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, pozostawić do przestygnięcia.
Krem. Wszystkie składniki kremu wkładamy do miski i mieszamy, aż krem będzie sztywny. Kremem przekładamy roladę, wierzch posmarować pozostałą częścią kremu lub polewą czekoladową.
Rolada z kawałkami czekolady i orzechów |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz