Efektownie wygląda, bardzo dobrze smakuje. Kwaśne wiśnie i słodka śmietanka, nawet dzieciom posmakowało.
Przekładaniec z frużeliną wiśniową |
Ciasto
250g mąki
150g masła
120g cukru
2 duże jajka
6 łyżek mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa wiśniowa
500g wydrylowanych wiśni
75g cukru
200ml zimnej wody
50g skrobi kukurydzianej
Warstwa śmietanowa
300ml śmietany kremówki 30%
11/2 łyżeczki cukru pudru
1 zagęstnik do śmietany
czekolada do dekoracji
Ciasto. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać pozostałe składniki cały czas mieszając. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 30 min, do suchego patyczka. Ostygnięte ciasto rozkroić na dwa placki.
Warstwa wiśniowa. Wiśnie wydrylować, włożyć do garnka zasypać cukrem i gotować. Do gotujących wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczaną w wodzie. Cały czas mieszać, aż zgęstnieje. Przelać na placek, Przykryć drugim. Wierzch docisnąć drugą blaszką i ochłodzić. Można wstawić do lodówki.
Prosze podac rozmiar foremki.
OdpowiedzUsuń25x40cm
Usuń