sobota, 20 sierpnia 2016

Placek ze śliwkami

Sezon śliwkowy w pełni, więc kolejne ciasto ze śliwkami. Na pewno nie ostanie. Przepis pochodzi z naszej polskiej kuchni, więc musi być dobry. Bardzo nadziany śliwkami :)

Placek ze śliwkami




Ciasto
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 jaja
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
Śliwki umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę, wlać mleko. Ciasto będzie dosyć gęste. Przełożyć na blachę, wyrównać. Połówka śliwek ułożyć jedną obok drugiej lekko dociskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 1h lub do suchego patyczka. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Placek ze śliwkami przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz