poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Tarta z figami i serem kozim

Ostatnio bardzo lubię robić tarty. Jak wpadłam w sklepie na figi od razu wiedziałam co z nich będzie. Pyszna tarta, polecam na dobry początek dnia.

Tarta z figami i kozim serem




Ciasto
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
Farsz
  • 4 figi
  • 200 g serka koziego twarogowego
  • 50 g sera camembert
  • 4 jaja
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka wyraz tymianku
  • 80 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
Z podanych składników na ciasto wyrobić ciasto, wstawić do lodówki. Formę na tatrę porządnie wysmarować masłem, wyłożyć ciasto ponakłuwać. Wyłożyć papier, wysypać groch i podpiec ok 15 min w nagrzanym do 190*C piekarniku. Następnie wysypać groch, zdjąć papier i piec jeszcze 12 min. W międzyczasie przygotować farsz. Figi pokroić na połówki, lub jeśli są grubsze, na plasterki ok 8mm. Jaja, śmietanę sery i zioła wymieszać, rozlać na podpieczony spód. Poukładać na wierzch figi, odrobinę docisnąć. Figi posmarować miodem i oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 30 min, aż masa jajeczna się zetnie.

Tarta śniadaniowa z serem kozim i figami

Tarta z serem kozim i figami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz