Tarta z figami i kozim serem |
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 4 figi
- 200 g serka koziego twarogowego
- 50 g sera camembert
- 4 jaja
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka wyraz tymianku
- 80 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
Z podanych składników na ciasto wyrobić ciasto, wstawić do lodówki. Formę na tatrę porządnie wysmarować masłem, wyłożyć ciasto ponakłuwać. Wyłożyć papier, wysypać groch i podpiec ok 15 min w nagrzanym do 190*C piekarniku. Następnie wysypać groch, zdjąć papier i piec jeszcze 12 min. W międzyczasie przygotować farsz. Figi pokroić na połówki, lub jeśli są grubsze, na plasterki ok 8mm. Jaja, śmietanę sery i zioła wymieszać, rozlać na podpieczony spód. Poukładać na wierzch figi, odrobinę docisnąć. Figi posmarować miodem i oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 30 min, aż masa jajeczna się zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz