Tarta z papryką i porem |
Ciasto
- 250g mąki
- 150g masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- 250g sera ricotta
- 4 jaja
- tymianek
- sól
- pieprz
Z podanych składników na tartę zagnieść ciasto, schłodzi w lodówce. Rozwałkować, wyłożyć w uprzednio posmarowanej dokładnie formie. Nakłóć spód widelcem, podpiec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. W międzyczasie, umyć por i paprykę. Paprykę pokroić w plasterki, por pokroić w paseczki tylko jasną część. ser ricotta wymieszać z jajkami i przyprawami. Na podpieczona tartę rozłożyć por i paprykę, zalać masą serowo-jajeczną. Włożyć do piekarnika i piec, aż masa się zetnie. Upieczoną posypać świeżymi ziołami lub sprażonymi migdałami.
Tarta z papryką i porem przepis |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz