Sernik z jagodami |
Ciasto na spód
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g masła, schłodzonego
- 2 jajka
Masa serowa
- 400 g zmielonego twarogu
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 250 ml śmietany 30%
- 400 g jagód
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier wanilinowy i pokrojone na kawałki masło. Wszystko posiekać nożem na drobne kawałeczki i wymieszać. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na około 30 - 60 minut.
Do miski włożyć ser, skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier, cukier wanilinowy i proszek budyniowy. Wymieszać. W oddzielnej misce ubić śmietanę 30% sztywną pianę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno.
Delikatnie połączyć łyżką masę serową z ubitą śmietaną i wyłożyć ją na ciasto. Posypać jagodami równomiernie po całej powierzchni i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez około 45 minut lub nieco dłużej, aż boki i spód ciasta będą ładnie zrumienione na złoty kolor a masa serowa będzie ścięta. Masa dodatkowo zastygnie po ostudzeniu ciasta.
Sernik z jagodami na kruchym spodzie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz