Tatra z łososiem, gruszką i camembertem |
Spód:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
Nadzienie:
- 4 jajka
- sól i pieprz
- 100 g sera camembert
- 80 ml śmietanki kremowej 30%
- 125 g wędzonego łososia
- gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka różowego pieprzu
- rukola lub natka pietruszki
Wykonanie
Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki na ciasto do tarty, ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta włożyć do lodówki na godzinę.Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Na dno położyć obciążenie, np, suchą fasolę, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Do miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać drobno pokrojony ser camembert, śmietankę 30%, wymieszać i odstawić. Łososia rozdrobnić, gruszki pokroić na cienkie półplasterki i skropić je sokiem z cytryny. Różowy pieprz rozetrzeć, rukolę opłukać.
Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć kawałki łososia i gruszki, posypać różowym pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 22 minuty, do czasu aż masa będzie zastygnięta. Udekorować rukolą lub natką pietruszki.
Zrobiłam tę tartę. Jest pyszna :). Polecam :).
OdpowiedzUsuńtez tak myślę, niedługo będzie przepis na inną tatrę z łososiem
OdpowiedzUsuńZatem czekam :).
OdpowiedzUsuń