Chlebek marchewkowy z remem kawowym i czekoladą |
Ciasto
- 2 jaja
- 60 g cukru pudru
- 120 g startej marchewki
- 40 g kaszy manny
- 40 g bułki tartej
- skórka otarta z cytryny
Krem kawowy
- 250 g serka mascarpone
- 125 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- pół kostki gorzkiej czekolady
Ciasto. Marchewkę umyć, zetrzeć na małym lub średnim oczku. Białka ubić. Żółtka wymieszać z cukrem, dodać startą marchewkę, skórkę cytrynową i ubite białka. Dodać kaszę mannę i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Przelać do małej keksówki wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20 min lub do suchego patyczka.
Krem. wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać, aż masa będzie zwarta i sztywna, przełożyć na przestudzony placek i posypać pokrojonymi kawałkami czekolady.
Chlebek marchewkowy |
Ciasto marchewkowe przepis |
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń