Królewiec przepis |
Ciasto miodowe
- 300g mąki
- 150g margaryny
- 100g cukru pudru
- 1 jajo
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
Biszkopt
- 3 jaja
- cukier (tyle ile ważą jaja)
- mąka (tyle ile ważą jaja)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 mąki pszennej
- dżem wiśniowy
- polewa czekoladowa
Ciasto miodowe. Z podanych składników na ciasto miodowe zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Włożyć na chwilę do lodówki. Rozwałkować i upiec 2 placki na takiej samej blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*C ok 12-15 min na złoty kolor.
Biszkopt. Jaja z cukrem wymieszać, ubić, aż podwoi się objętość. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i upiec w takiej samej blaszce jak miodowniki.
Krem. Mleko przelać do garnka, odlać pół szklanki. Do mleka dodać masło, cukier i cukier waniliowy. Do szklanki z mlekiem dodać obie mąki rozmieszać i wlewać do gotującego się mleka. Gotować mieszając. Połowę gorącego kremu przełożyć na pierwszy miodownik, przykryć biszkoptem, przełożyć drugą częścią kremu, przyłożyć drugim plackiem miodowym. Dżem podgrzać w garnuszku, gorący rozsmarować ciasto. Pozostawić do zastygnięcia, polać polewą czekoladową.
Uwielbiam to ciacho :P
OdpowiedzUsuń