Czy można poprzestać na jednej? Nie bardzo. Smaczne krucho-drożdżowe bułeczki na śniadanie wypełnione jagodami.
Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- ok. 300 g jagód
- żółtko + 1 łyżka mleka
- lukier
Drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Pokruszyć je i wsypać do kubka, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 - 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka ubić z cukrem. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite z cukrem żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 i 1/2 godziny.
Wyłożyć ciasto na stolnicę, chwilę powyrabiać, uformować kulę i podzielić ją na 16 równych części. Nałożyć 3 łyżeczki jagód na każdą część, dokładnie zlepić brzegi ciasta. Następnie uformować w dłoniach zgrabny wałeczek. Położyć go łączeniem do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórzyć z resztą ciasta. Bułeczki układać z zachowaniem odstępów. Odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180* C Wierzch jagodzianek posmarować delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 16 - 18 minut na złoty kolor w środkowej części piekarnika. Polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz