Kolejne ciasto które znam od dziecka. Było u nas praktycznie na każdych uroczystościach, czy świętach. Zawsze znikało jako pierwsze. Ciasto słodkie, a jednak chce się je jeść.
Palce lizać |
Biszkopt
- 5 jaj
- 200 g cukru
- 5 łyżek wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g mąki
- 1 łyżka kakao
Krem
- 500 ml mleka
- 5 żółtek
- 200 g cukru
- 250 g masła
- cukier waniliowy
- 4 łyżki mąki
Pianka
- 5 białek
- 200 g cukru
- czekolada do posypania
Ciasto. Białka ubić. Żółtka wymieszać z wodą i ubić z cukrem. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie przemieszać. Wylać na blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 min. Ostudzić.
Krem. Do mleka dodać żółtka cukier, cukier waniliowy i mąkę. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż zrobi się gęsty budyń. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć, dodawać przestudzony budyń, wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki. Białka ubić, dodać cukier, ubijać, aż cukier się rozpuści, następnie ubijać jeszcze ok 10 min nad parą, cały czas ubijając pianę. Przełożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę.
oo proszek do prania dodać:)
OdpowiedzUsuń:) się zdarza :)
OdpowiedzUsuńMozna wiedziec na jaka wielk. formy jest przepis?
OdpowiedzUsuń25x40cm
OdpowiedzUsuń