czwartek, 26 stycznia 2017

Z bananami

To ciasto na pewno posmakuje wszystkim młodszym, owoce, galaretka, to co dzieci lubią najbardziej.





Biszkopt
  • 3 jaja
  • 180g cukru
  • 180g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem bananowy
  • 4 banany
  • 150g masła
  • 5 żółtek
  • 1 galaretka cytrynowa
Pianka
  • 5 białek
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo
  • 2 banany
  • 1 galaretka cytrynowa
Biszkopt. Jaja ubić z cukrem dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wylać do formy wyłożonej papierem. Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Zostawić do przestygnięcia.

Krem bananowy. Banany rozgnieść widelcem. Masło utrzeć dodawać po jednym żółtku i łyżce masy bananowej. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody. Przestudzoną wlać do kremu bananowego, wymieszać. Przelać na biszkopt. Włożyć do lodówki do przechłodzenia.

Pianka. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, wymieszać. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody. Przestudzoną wlać do pianki. Wymieszać i przelać na warstwę bananową. Na wierzch poukładać pokrojone banany. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz