sobota, 21 stycznia 2017

Szarlotka z budyniem

Kolejna odsłona szarlotki, którą większość zapewne dobrze zna.
Szarlotka z budyniem



Ciasto
  • 500g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
  • 1l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 budynie waniliowe
Dodatkowo
  • 5 jabłek
  • 4 łyżki kaszy manny
  • cukier puder do posypania
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i rozłożyć do blaszki wyłożonej papierem.

Masa budyniowa. Z podanych składników zagotować budyń. Jabłka obrać pokroić w ćwiartki. każdą ćwiartkę obtoczyć w kaszy mannie i poukładać na wyłożonym cieście, na jabłka wylać ugotowany gorący budyń. Drugi kawałek ciasta rozwałkować i przyłożyć na masę budyniową. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C piec ok 30min. Wierzch posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz