piątek, 27 stycznia 2017

Szarlotka z bezą

Szarlotki robię częstą, ale taką z beza robiłam chyba pierwszy raz i napawano nie ostatni. Pyszna była. Kruche ciasto, lekko kwaskowate jabłka i słodka, odrobinę chrupiąca beza.

Szarlotka z bezą


Ciasto kruche
  • 300g mąki
  • 80g cukru
  • 150g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy

Jabłka
  • 2kg kwaśnych jabłek
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Beza
  • 3 białka
  • 150g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić ok 1h w lodówce następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem, ponakłuwać. Podpiec w piekarniku nagrzanym do ok 180*C ok 15 min.

Jabłka. Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę, włożyć do rondelka, wsypać cukier i cynamon. Smażyć ok 15min aż odrobinę zmiękną. Wyłożyć na podpieczone ciasto.

Beza. Białka ubić, dodać cukier, wymieszać. Dodać mąkę. Krótko wymieszać. Wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15min. Następnie obniżyć temperaturę do 120*C i suszyć jeszcze ok 20min.
Inspiracja Kwestia Smaku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz