niedziela, 15 stycznia 2017

Ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady

Delikatne mięciutkie ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady. Zamiast czekolady można dodać dowolne bakalie. Inspiracja Mała Cukierenka.
Ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady


Ciasto
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • ekstrakt waniliowy
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół tabliczki czekolady
Lukier
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok  z połowy cytryny
Ciasto. Jogurt, cukier, jajo, ekstrakt i olej wymieszać. Dodać mąkę, sodę i proszek. Wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną w kosteczki czekoladę. Lekko przemieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem Piec ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po upieczeniu polać polewą zrobioną z soku cytrynowego i cukru pudru.
Ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady

Ciasto jogurtowe z bakaliami

Ciasto jogurtowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz