środa, 18 stycznia 2017

Ciasto z kremem dyniowym

Pyszny przekładaniec, przy którym się odrobinę napracujemy szczególnie jeśli nie mamy puree dyniowego, tylko musimy go najpierw zrobić. Inspiracja Mała Cukierenka.
Ciasto z kremem dyniowym



Ciasto
  • 3 jaja
  • 180g cukru
  • 180g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem serowy
  • 350g sera twarogowego
  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Krem dyniowy
  • 400g puree z dyni
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • ekstrakt waniliowy
  • 200ml śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
  • 50g pokrojonych orzechów
Ciasto. Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać krótko. Przełożyć do formy wyłożonej papierem. Piec ok 20min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Zostawić do przestygnięcia.

Krem serowy. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać twaróg i cynamon, wymieszać. Przełożyć na biszkopt.

Krem dyniowy. Galaretkę z żelatyną rozpuścić w pół szklanki przegotowanej wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodać przyprawy, puree z dyni, na koniec przechłodzoną galaretkę. Wymieszać razem i przełożyć na krem serowy. Wierzch posypać pokrojonymi orzechami.

Ciasto z masą serową i kremem dyniowym

Ciasto z kremem dyniowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz