niedziela, 29 stycznia 2017

Przekładaniec brzoskwiniowy

Bardzo pyszne ciasto, orzeźwiający mus brzoskwiniowy i mus jogurtowy.

Przekładaniec brzoskwiniowy



Ciasto
  • 2 jaja
  • 120g cukru
  • 120g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus brzoskwiniowy
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 30g żelatyny
  • 3 łyżki wody
Mus jogurtowy
  • 800ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru
  • 20g żelatyny
  • 2 łyżki wody
Dodatkowo
  • paczka herbatników
  • filiżanka mocnej herbaty
  • polewa czekoladowa

Ciasto. Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Przelać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarnik nagrzanym do 180*C ok 20 min. Odstawić do przestygnięcia.

Mus brzoskwiniowy. Żelatynę zalać wodą i zostawić, by napęczniała. Brzoskwinie razem z sokiem zmiksować na gładką masę. Żelatynę podgrzać, żeby się rozpuściła, dodać kilka łyżek musu brzoskwiniowego, mieszać energicznie, dodać pozostały mus brzoskwiniowy i dokładnie wymieszać. Tężejącą masę brzoskwiniowa przelać na ciasto, wstawić do lodówki, aby stężała mocno.

Mus jogurtowy. Żelatynę zalać wodą i zostawić, by napęczniała. Jogurt wymieszać z cukrem Podgrzać delikatnie, dodać kilka łyżek jogurtu, dokładnie i energicznie wymieszać. Masa szybko tężeje. Przelać na warstwę musu brzoskwiniowego. Na wierchu poukładać herbatniki nasączone w herbacie. Wierzch polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz