piątek, 13 stycznia 2017

Tarta z kiełbasą i pieczarkami

Bardzo treściwa tarta, jeden mały kawałeczek i będziecie pojedzenie. Inspiracja Kwestia Smaku.
Tarta z kiełbasą i pieczarkami


Ciasto
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeki soli
Farsz
  • 2 czerwone cebule
  • 2 laski kiełbasy wiejskiej
  • 250g pieczarek
  • 150g tartego żółtego sera
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka natki z pietruszki
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na formę do tarty, ponakłuwać i włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie podpiec spód w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 15min.

Farsz. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni na łyżce masła. Przełożyć do miseczki. Pieczarki umyć i pokroić na ćwiartki, podsmażyć na łyżce masła, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki z cebulą. Kiełbasę pokroić w plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczka, pietruszkę posiekać drobno. Wymieszać wszystko razem. W miseczce wymieszać jaja, śmietanę, mleko, dodać odrobinę soli i pietruszkę. Farsz wyłożyć na podpieczony spód , zalać masą śmietanowo jajeczną. Piec ok 25min w temp 180*C.

Tarta z kiełbasą i pieczarkami

Tarta z kiełbasą i pieczarkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz