wtorek, 24 stycznia 2017

Przekładaniec makowy z galaretką jabłkową

Znowu miałam nadmiar białek, więc zrobiłam przekładaniec makowy z biały biszkoptem. Ciasto aromatyczne, miękkie, pyszne.

Makowiec




Placek makowy
  • 300g maku
  • 150g masła
  • 250g cukru pudru
  • 8 jaj
  • 100g miodu
  • 30g kakao
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
Biały biszkopt
  • szklanka białek
  • 300g cukru pudru
  • 60g mąki pszennej
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/4 łyżeczki amoniaku
Galaretka jabłkowa
  • 2kg jabłek
  • 2 galaretki truskawkowe
Placek makowy. Mak zalać szklanką wody, sparzyć. Zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, wlać płynny miód i wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Na koniec pianę ubitą z białek. Wymieszać. Ciasto rozlać do dwóch blach wyłożonych papierem. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzany do 180*C 20 min. Przestudzić.

Biały biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę dodawać cukier, cały czas mieszając. Kolejno mąki, ocet i amoniak. Wymiesza c dokładnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20 min. Przestudzić.

Galaretka jabłkowa. Jabłka obrać, zetrzeć, przełożyć do rondelka i dusić bez wody pod przykryciem ok 10min, aż zmiękną. Następnie dodać galaretki w proszku i mieszać aż się rozpuszczą. Przestudzić.

Jeden placek makowy ułożyć na blaszce, rozłożyć połowę galaretki jabłkowej, przykryć białym biszkoptem, rozłożyć drugą część galaretki, przykryć drugim plackiem makowym. Całość można polać polewą czekoladową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz