poniedziałek, 23 stycznia 2017

Cappuccino

Ciasto wielowarstwowe, przekładane pysznym kremem cappuccino.

Cappuccino



Biszkopt kakaowy
  • 8 jaj
  • 300g cukru
  • 250g mąki
  • 50g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe
  • 5 białek
  • 200g kokosu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem cappuccino
  • 5 żółtek
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 250g masła
  • 30g cappuccino waniliowego
Biszkopt kakaowy. Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem. Piec w piekarnik nagrzanym do 180*C ok 25min. Zostawić do przestudzenia. Przekroić na dwa placki.

Ciasto kokosowe. Białka ubić, dodać cukier, kokos i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20 min.

Krem cappuccino. Z mleka, cukru, mąki, budyniu żółtek i cukru waniliowego ugotować budyń. Zostawić do przestudzenia. Masło utrzeć dodawać po łyżce przestudzanego budyniu i kawę dokładnie wymieszać.

Jeden placek kakaowy ułożyć na blaszce, posmarować połową kremu, przełożyć ciastem kokosowym, posmarować drugą częścią kremu. Położyć drugi placek kakaowy. Całość polać polewą czekoladową.

1 komentarz: